28/12/09

Στραβό... το κλίμα

Δεν είχε τελικά την αναμενόμενη επιτυχία η κορυφαία συνδιάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Παρά των κλοιό διαδηλώσεων, παρά τις παρουσίες όλων των μεγάλων ηγετών τελικά συμφώνησαν πως... διαφωνούν στα περισσότερα σημεία. Για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μπήκε το δίπολο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες και τελικά τα οικονομικά ήταν αυτά που οδήγησαν σε ασυμφωνία. Η Ε.Ε. κάλεσε ΗΠΑ και Κίνα να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμέυσεις, τη στιγμή που οι δύο χώρες κατηγορούσαν η μία την άλλη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έπαιζε ρόλο διαιτητή!
Τελικά οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα και ανέβαλαν τις δύσκολες αποφάσεις για το 2010. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω απο 2 βαθμούς. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες με τα κεφάλαια να προέρχονται απο πολλές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύσκεψη έγινε στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα μιας χώρας, που στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος είναι μίλια μπροστά. Τα ποδήλατα είναι το κυριότερο μεταφορικό μέσο ένω έχουν δημιουργήσει μια πόλη στην οποία το διοξείδιο του άνθρακα είναι μηδαμινό. Πράγματα δηλαδλη που για να γίνουν στη χώρα μας θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αν φτάσουμε ποτέ...

18/12/09

Τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό

Σε όλους μας αρέσει η ιδεα να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο ενδείκνυνται για αυτή μας την επιθυμία. Εξάλλου, κάθε πόλη, ενόψει Χριστουγέννων παίρνει μια εντελώς διαφορετική όψη. Τα στολισμένα δέντρα, τα κτίρια, τα φώτα δημιουργούν μια αίσθηση μοναδική.
Τι σημαίνουν όμως τα Χριστούγεννα για τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και πώς τα γιορτάζουν;
Ας κάνουμε μια περιήγηση στα ήθη και τα έθιμα 6 χωρών.

Αγγλία
Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

Αυστρία
Στην Αυστρία όπως και στις άλλες χώρες η περίοδος των εορτών ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου ή την πρώτη του Δεκεμβρίου. Στα παραδοσιακά στεφάνια που κατασκευάζονται τις ημέρες αυτές τοποθετούνται κεριά. Κάθε Κυριακή που ακολουθεί ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24 Δεκεμβρίου. Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου.



Βέλγιο
Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus. Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων που αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες και ακόμη υπαίθριες αγορές.

Γαλλία
Την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν κάθε σπίτι στη Γαλλία έχει μια φάτνη (creche), η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Η φάτνη διακοσμείται με αγαλματάκια από πηλό που ονομάζονται «μικροί άγιοι» (santons) και κατασκευάζονται σε μια μικρή πόλη στη Ν. Γαλλία ολόκληρο τον χρόνο. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και εκτός από την Αγία Οικογένεια, τους βοσκούς και τους μάγους, οι τεχνίτες κατασκευάζουν και αγαλματάκια με τη μορφή ντόπιων που έχουν διακριθεί για κάποια πράξη τους. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν ποτέ πολύ δημοφιλές στη Γαλλία και παρόλο που το έθιμο του κούτσουρου έχει ατονήσει, οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ στο σχήμα του κούτσουρου, το οποίο ονομάζεται «Χριστουγεννιάτικος Κορμός» (buche de Nol). Το παραδοσιακό γλυκό μαζί με μια πληθώρα άλλων φαγητών σερβίρονται στο μεγάλο εορταστικό δείπνο που ονομάζεται ρεβεγιόν (le reveillon).

Γερμανία
Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Στις 6η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Σάνκτ Νίκολάους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασίλειου ως προς το έθιμο των δώρων.

Σκωτία
Οι Σκωτσέζοι δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τόσο πολύ όσο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς που ονομάζεται «Χογκμάνυ» (Hogmanay). Η ονομασία αυτή πιθανόν προήλθε από ένα παξιμάδι βρώμης που παραδοσιακά έδιναν στα παιδιά την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά πιστεύεται ότι επηρεάζει την τύχη των ενοίκων. Σε γενικές γραμμές, πιστεύουν ότι οι ξένοι φέρνουν καλοτυχία και ανάλογα με την περιοχή πιστεύουν ότι είναι καλό να περάσει το κατώφλι ένας μελαχρινός ή ένας ξανθός. Αυτό το έθιμο είναι γνωστό ως «το πρώτο πάτημα» (first footing). Θεωρείται κακοτυχία να αφήσεις τη φωτιά να σβήσει την Παραμονή των Χριστουγέννων γιατί τότε τριγυρνούν τα ξωτικά και μόνο η ζωηρή φωτιά θα τα εμποδίσει να γλυστρίσουν μέσα στο σπίτι από την καμινάδα. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και πριν το πλούσιο εορτασικό δείπνο συνηθίζεται μια υπαίθρια εορταστική πυρά και χορός υπό τον ήχο της γκάιντας.

14/12/09

Έθιμα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι πηγή χαράς και γιορτής για μικρούς και μεγάλους. Γιορτάζονται σε πολλές χώρες του πλανήτη και η κάθε γιορτή έχει το δικό της ξεχωριστό στίγμα.
Αυτή την περίοδο του χρόνου μικρές και μεγάλες πόλεις βάζουν τα γιορτινά τους, ενώ κλασικά όμορφες περιοχές, όπως η Βιέννη, το Παρίσι, η Πράγα γίνονται πραγματικά τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς.

Πολλά είναι και τα έθιμα που πηγάζουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ας δούμε τα εγχώρια:

Oh Christmas Tree…
Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα.
Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο ΄Αγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων. Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Για την Αγγλία ο Τσαρλς Ντίκενς, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ'ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και το πασίγνωστο Κρίστμας Κάρολ, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο. Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί.

Το Χριστόξυλο
Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας , από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό , το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα) στο τζάκι του σπιτιού. Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, φροντίζουν να έχει καθαριστεί το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι , ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο , για να μή βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Έτσι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , στην καινούρια φωτιά και μπαίνει το Χριστόξυλο.

Το Χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά. Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Το σπάσιμο του ροδιού
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και έχουν μαζί τους ένα ρόδι, για να το λειτουργήσουν. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, ένα από τα μέλη της οικογένειας, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".

Τα Ραγκουτσάρια (Καστοριά)
Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης σφύζουν από τις συντροφιές των ραγκουτσάρηδων (μεταμφιεσμένων), που χαίρονται, γλεντούν και χορεύουν στο ρυθμό της ξεγνοιασιάς, σκορπώντας ολόγυρα χαρά και κέφι.
Όλοι οι κάτοικοι της πόλης παραδίνονται σ’ ένα ξεχωριστό Διονυσιακό ξεφάντωμα, με τη συνοδεία των λαϊκών οργάνων που παιανίζουν όλα τα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της περιοχής. Πρόκειται για πανάρχαιες συνήθειες, η προέλευση των οποίων χάνεται μέσα στο χρόνο.

9/12/09

Παραμυθοχώρα, Στρατώνι

Άνοιξε και φέτος και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 1η Ιανουαρίου η Παραμυθοχώρα στο Στρατώνι Χαλκιδικής.






Το σπιτάκι του Άη Βασίλη, το σπίτι των κατασκευών, το γλυκοσπιτο, η λίμνη των ευχών περιμένουν και φέτος μικρούς και μεγάλους που θα απολαύσουν τη μοναδική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.


Η Παραμυθοχώρα άνοιξε πρώτη φορά πέρσι, απο εθελοντές, οι οποίοι φέτος ενίσχυσαν την προσπάθεια, και πραγματικά το αποτέλεσμα μαγεύει.



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες υπάρχουν στο site . Φυσικά η είσοδος είναι δωρεάν, ή καλύτερα, όπως λένε οι διοργανωτές, κοστίζει πολλά χαμόγελα (πέρσι ήταν 1, φέτος τους χτύπησε η κρίση...).


Η Παραμυθοχώρα είναι ανοιχτή καθημερινα. Τις γιορτές θα παραμείνει ανοιχτή όλη μερα, τώρα κλείνει για 3 ώρες το μεσημέρι (2-5).


Οι φωτογραφίες είναι απο τα εγκαίνια στις 4/12.

29/11/09

Η Angoulême των κόμικς

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πιάσει και διαβάσει κόμικς. Είτε αυτό είναι Μίκυ Μάους, είτε Αστερίξ, είτε Λούκυ Λουκ, είτε Μάνγκα. Πολλοί είναι πιο φανατικοί και συλλέγουν κόμικς, χρόνια τώρα. Τι άλλο, λοιπόν, θα μας ικανοποιούσε περισσότερο από ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στα κόμικς. Ο καθένας θα περίμενε ένα τέτοιο φεστιβάλ να γινόταν στο Βέλγιο, στην πατρίδα των κόμικς. Και όμως αυτό το φεστιβάλ γίνεται στη Γαλλία, και ειδικότερα στην Angoulême, μια μικρή πόλη, λίγο πιο πάνω από το Bordeaux. Το φεστιβάλ είναι 4ημερο, ξεκινάει την τελευταία Πέμπτη του Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Φέτος το φεστιβάλ κλείνει τα 37 του χρόνια και διεξάγεται από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου. Κάθε χρόνο στην πόλη στήνονται περίπτερα με διάφορα θέματα, στα οποία μπορείς να περιηγηθείς, να δεις εκθέσεις με κόμικς και φυσικά να αγοράσεις κόμικς(προσοχή όμως τα περισσότερα είναι στα γαλλικά). Την παράσταση κάθε χρόνο κλέβει ο Fauve, η γάτα - μασκότ του Φεστιβάλ, πανταχού παρούσα και με διάθεση να σχολιάζει τα πάντα όλο το 4ημερο.

Βέβαια, μην περιμένετε να περιοριστεί η έκθεση στα θεματικά σταντ. Από τη στιγμή που φτάνεις στο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το κέντρο της πόλης υπάρχουν παντού κόμικς, καθώς και θεάματα δρόμου με τα τιμώμενα «πρόσωπα» κάθε φεστιβάλ να περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης ενώ μέχρι και οι εκκλησίες παρουσιάζουν εκθέσεις κόμικς . Οι φεστιβαλιστές έχουν την ευκαιρία να δουν πολλά θεάματα και τις 4 ημέρες του φεστιβάλ, που είτε είναι κινηματογραφικά θεάματα είτε κονσέρτα και shows.

Το φεστιβάλ της Angoulême κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς θαυμαστές των κόμικς, ενώ είναι μοναδικό το θέαμα των γεμάτων τραίνων που πηγαινοέρχονται από τις κοντινές πόλεις, των μικρών και μεγάλων που, παρά το κρύο, απολάμβαναν ζεστούς καφέδες και γαλλικά σνακ έξω από το σταντ των κόμικς. Το καλύτερο όμως είναι η συγκέντρωση πολλών πολιτισμών που βρίσκουν κοινά σημεία επαφής και για 4 ημέρες χάνονται στη μαγεία των κόμικς.
Το Φεστιβάλ Κόμικς της Angoulême ξεκίνησε το 1974 και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να δείχνει πόσο δημιουργική είναι η 9η τέχνη. Για όσους είναι φίλοι των κόμικς, συλλέκτες και όχι μόνο αξίζει τουλάχιστον μια φορά επίσκεψη στο Φεστιβάλ.

Εικονες... Δυτικής Μακεδονίας

Πίσω από τον καταρράκτη της Έδεσσας

Το Νυμφαίο στην ομίχλη
(Νίκειος Σχολή)

28/11/09

At Bruges...

Μεσαιωνική πόλη στο Βορρά του Βελγίου, η Μπριζ είναι μια απο τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, στη Φλαμανδική πλευρά. Όχι ότι δεν μιλάνε γαλλικά αλλά ολη η πόλη είναι επηρεασμένη από ολλανδικά στοιχεία. Η Μπριζ είναι μια από τις πιο όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις και το κέντρο της έχει χαρακτηριστεί ως μέρος προστατευόμενο από την UNESCO.
Για να δεις τη Μπριζ, ο καλύτερος τρόπος είναι να την περπατήσεις ή να την δεις μέσα από μια βαρκάδα στα κανάλια, που είναι το σήμα κατατεθέν της. Η βόλτα διαρκεί σχεδόν μισή ώρα και βλέπεις αξιοθέτα, χώρους καταπράσινους, πάπιες και κύκνους στις όχθες και μικρά καφέ.

Ξεκινάμε τη βόλτα μας απο το Κέντρο της Μπριζ (το λεγόμενο Markt) όπου δεσπόζει ο Πύργος της πόλης (Belfry). Μοναδικό μουσικό θέαμα οι καμπάνες που χτυπάνε μελωδικά τακτά χρονικά διαστήματα.


Δεν νομίζω πώς είναι απαραίτητο πηγαίνοντας στην Bruges να επιλέξεις οργανωμένη ξενάγηση. Ακολουθώντας το πλήθος πηγαίνεις από μέρος σε μέρος μέχρι που τελικά χάνεσαι στα στενά δρομάκια και βγαίνεις σε περιοχές που πάντα σε μια ξενάγηση είναι off road...

Εκτός απο το κέντρο, τον Πύργο και τις πολλές εκκλησίες στη Μπριζ στην Εκκλησία της Παναγίας (Notre Dame / Our Lady) υπάρχει και ένα γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου, από τα λίγα που βρίσκονται έξω απο την Ιταλία.

Και όμως το καλύτερο από όλα είναι η βαρκάδα στα κανάλια. Πάντα υπάρχει ο ξεναγος που εξηγεί αυτά που βλέπουμε σε 3-4 γλώσσες (αλλά δυστυχώς όχι ελληνικά). Εκκλησίες, μοναστήρια, μουσεία, σχολεία κλπ. όλα χτισμένα το Μεσαίωνα συνθέτουν μια ξεχωριστή πόλη. Μια πόλη που φαίνεται να γιορτάζει τα Χριστούγεννα όλο το χρόνο μέσα απο ένα μαγαζάκι που πουλάει χρισοτυγεννιάτικα και είναι στολισμένο χριστουγεννιάτικα (προσοχή όμως φώτο και βιντεο απαγορεύονται)...

Φυσικά όπως είναι λογικό η Μπριζ έχει να προσφέρει πολλά και στους καλοφαγάδες. Σοκολάτες, μπύρες και εξαιρετικά θαλασσινα (για τους λάτρεις), συνθέτουν τις γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος...

Εικόνες... Χαλκιδικής

Η παραλία στα Ν. Μουδανιά


27/11/09

I love Brussels...

Πέρασε το καλοκαίρι, σε 2 μέρες "φευγει" και το φθινόπωρο και θες η ζέστη, η δουλειά, οι εκλογές και ξανά οι εκλογες και ξανά οι εκλογες... αφήσαμε το blog στην τυχη του...

Όμως τώρα είναι ώρα να θυμηθούμε το καλοκαίρι που πέρασε... και να δούμε το χειμώνα που έρχεται...

Λοιπόν, Καλοκαίρι στις Βρυξέλλες...

'Ισως είμαι από τα λίγα άτομα που ενθουσιάστηκαν με τις Βρυξέλλες! Ωστόσο όλη αυτή η ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα προσθέτει άλλη αίσθηση και άλλο κύρος στην πόλη παρόλο που οι Βέλγοι θεωρούνται «οι χαζοί» της Ευρώπης!





Αν τη δείτε στο χάρτη είναι στην καρδιά της Ευρώπης.
Και πράγματι εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιον και την ευρωπαϊκή γειτονιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω σχήματος και εξαιτίας του ότι είναι φτιαγμένο από γυαλί ονομάζεται «Καπρίτσιο των Θεών» - Caprice des Dieux.


Οι Βρυξέλλες και λόγω θέσης και λόγω έδρας είναι μια κοινωνία πολυπολιτισμική. Έχει όπως θα λέγαμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν προβληματίζει τους κατοίκους, δεν τους κάνει ξενοφοβικούς και κλειστούς. Να φανταστείτε ένας έλληνας που ζει εκεί χρόνια μου έλεγε ότι στο σχολείο που πήγαινε οι Βέλγοι ήταν 6 στους 20! Εξάλλου, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία έχει δύο κύριες γλώσσες, τα γαλλικά και τα ολλανδικά. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι είτε είναι Φλαμανδοί είτε είναι Βαλλόνοι. Για το λόγο αυτό και όλες οι πινακίδες τους είναι σε δύο γλώσσες! Επιπλεόν, υπάρχει και ένα όμορφο πάρκο στην πόλη η mini Europe, στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει πολλά βασικά μνημεία της Ευρώπης σε μικρογραφίες.

Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν να δείξουν και άλλα πράγματα σε όποιον είναι διατεθειμένος να τριγυρίσει και να ανακαλύψει την πόλη. Κατ’ αρχήν είναι γνωστό το λεγόμενο Mannequin Pis, το μικρό αγαλματάκι που κατουράει στο κέντρο σχεδόν της πόλης. Να σημειώσω ότι συχνά τον ντύνουν με διάφορες στολές οι οποίες εκτίθενται σε μουσείο στην Grand Place. Η Grand Place είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, την οποία περιβάλουν μεγαλοπρεπή κτίρια και κάθε Μάιο λαμβάνει χώρα η μεγάλη ανθοκομική έκθεση, χάρη στην οποία γεμίζει λουλούδια η πλατεία.



Να μην ξεχάσω φυσικά και τα μουσεία της πόλης. Μουσείο μοντέρνας τέχνης, μουσείο επιστήμης, ακόμη και μουσείο κόμικς, καθώς το Βέλγιο είναι η πατρίδα πολλών κόμικς, όπως τα στρουμφάκια και ο Τεν Τεν. Επίσης, το Βέλγιο είναι η πατρίδα της μπύρας και της σοκολάτας. Δεκάδες είδη για να δοκιμάσετε. Μπύρες και σοκολάτες να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα! Και όλη η πόλη έχει μια γλυκιά μυρωδιά σε κάθε γωνιά της. Και όλοι βέβαια τριγυρνανε με ένα σοκολατένιο γλυκό στο χέρι. Must το σουβλάκι φράουλας, βουτηγμένο σε σοκολάτα γαλακτος!

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά που προσφέρει η πόλη. Είναι και πολλά άλλα, τα πάρκα, το παλάτι, τα εμπορικά κέντρα και... τα μύδια, καθώς είναι το τοπικό φαγητό! Σας άνοιξα την όρεξη; Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τις Βρυξέλλες για το επόμενο σας ταξίδι!

19/5/09

Ο χειμώνας που πέρασε...

Θα μας λείψει, αυτό είναι σίγουρο και σε τεσσερις μήνες θα περιμένουμε εναγωνίως να έρθει.
Εικόνες από το χειμώνα που πέρασε...


Χιόνια στη Β. Χαλκιδική



Πρωτομαγία στον Ταξιάρχη



Και εικόνες από το καλοκαίρι που έφτασε...


Παραλία Ν. Μουδανιά


Άθυτος, απο το "μπαλκόνι"



Καλό καλοκαίρι...

2/5/09

Ευρωεκλογές 2009 και η Ευρώπη που δεν ξέρουμε



Στις 7 Ιουνίου έχουμε εκλογές... και όχι εθνικές (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά ευρωεκλογές. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει ως γνήσιοι ευρωπαίοι πολίτες να αποφασίσουμε για το ποιο κόμμα και ποιοι υποψήφιοι θα μας αντιπροσωπεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι ευρωεκλογές είναι μια παρεξηγημένη διαδικασία, για αυτό εξάλλου παρατηρείται τόσο μεγάλο ποσοστό αποχής. Οφείλεται μάλλον και στην ελλιπή ενημέρωση που έχουμε ως κράτος για αυτή τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, το ελληνικό τμήμα του ευρωκοινοβουλίου έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, την οποία θα βρείτε εδώ.

Αντί για μια εκλογική διαδικασία ας δούμε τις ευρωεκλογές ως αφορμή να γνωρίσουμε την Ευρώπη. Είναι πράγματι πολύ ωραίο να έχουμε ανοιχτά σύνορα και να μπορούμε να ταξιδέψουμε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μόνο με την ταυτότητα μας, και να απολαμβάνουμε ως ένα βαθμό τα οφέλη της κάθε χώρας. Είναι καλό ακόμα να μην ανησυχούμε για συνάλλαγμα, όπως στο παρελθόν και να χρησιμοποιούμε το ευρώ παντού. Καλύτερο όμως θα ήταν να είμαστε και πλήρως ενημερωμένοι για όλα αυτά που γίνονται στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων (Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο). Ο λόγος; Ότι μας δίνονται πολλές ευκαιρίες να κάνουμε πράγματα τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Μπορούμε να ταξιδέψουμε, να δουλέψουμε και άλλα πολλά μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να διευρύνουμε κοινώς τους ορίζοντες μας. Στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχουν νέα, ειδήσεις, προγράμματα, ακόμα και ειδικό κανάλι με βίντεο που έχει ελληνικούς υπότιτλους (εδώ). Έχει ακόμα και ιστοσελίδα με παιχνίδια (εδώ). Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αν και είμαστε μέλη για 18 χρόνια φαίνεται ακόμη να είναι τόσο μακριά μας.