28/12/09

Στραβό... το κλίμα

Δεν είχε τελικά την αναμενόμενη επιτυχία η κορυφαία συνδιάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Παρά των κλοιό διαδηλώσεων, παρά τις παρουσίες όλων των μεγάλων ηγετών τελικά συμφώνησαν πως... διαφωνούν στα περισσότερα σημεία. Για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μπήκε το δίπολο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες και τελικά τα οικονομικά ήταν αυτά που οδήγησαν σε ασυμφωνία. Η Ε.Ε. κάλεσε ΗΠΑ και Κίνα να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμέυσεις, τη στιγμή που οι δύο χώρες κατηγορούσαν η μία την άλλη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έπαιζε ρόλο διαιτητή!
Τελικά οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα και ανέβαλαν τις δύσκολες αποφάσεις για το 2010. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω απο 2 βαθμούς. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες με τα κεφάλαια να προέρχονται απο πολλές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύσκεψη έγινε στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα μιας χώρας, που στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος είναι μίλια μπροστά. Τα ποδήλατα είναι το κυριότερο μεταφορικό μέσο ένω έχουν δημιουργήσει μια πόλη στην οποία το διοξείδιο του άνθρακα είναι μηδαμινό. Πράγματα δηλαδλη που για να γίνουν στη χώρα μας θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αν φτάσουμε ποτέ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: