27/11/09

I love Brussels...

Πέρασε το καλοκαίρι, σε 2 μέρες "φευγει" και το φθινόπωρο και θες η ζέστη, η δουλειά, οι εκλογές και ξανά οι εκλογες και ξανά οι εκλογες... αφήσαμε το blog στην τυχη του...

Όμως τώρα είναι ώρα να θυμηθούμε το καλοκαίρι που πέρασε... και να δούμε το χειμώνα που έρχεται...

Λοιπόν, Καλοκαίρι στις Βρυξέλλες...

'Ισως είμαι από τα λίγα άτομα που ενθουσιάστηκαν με τις Βρυξέλλες! Ωστόσο όλη αυτή η ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα προσθέτει άλλη αίσθηση και άλλο κύρος στην πόλη παρόλο που οι Βέλγοι θεωρούνται «οι χαζοί» της Ευρώπης!





Αν τη δείτε στο χάρτη είναι στην καρδιά της Ευρώπης.
Και πράγματι εκεί χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιον και την ευρωπαϊκή γειτονιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω σχήματος και εξαιτίας του ότι είναι φτιαγμένο από γυαλί ονομάζεται «Καπρίτσιο των Θεών» - Caprice des Dieux.


Οι Βρυξέλλες και λόγω θέσης και λόγω έδρας είναι μια κοινωνία πολυπολιτισμική. Έχει όπως θα λέγαμε κάθε καρυδιάς καρύδι. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν προβληματίζει τους κατοίκους, δεν τους κάνει ξενοφοβικούς και κλειστούς. Να φανταστείτε ένας έλληνας που ζει εκεί χρόνια μου έλεγε ότι στο σχολείο που πήγαινε οι Βέλγοι ήταν 6 στους 20! Εξάλλου, είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία έχει δύο κύριες γλώσσες, τα γαλλικά και τα ολλανδικά. Και αυτό γιατί οι κάτοικοι είτε είναι Φλαμανδοί είτε είναι Βαλλόνοι. Για το λόγο αυτό και όλες οι πινακίδες τους είναι σε δύο γλώσσες! Επιπλεόν, υπάρχει και ένα όμορφο πάρκο στην πόλη η mini Europe, στην οποία ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει πολλά βασικά μνημεία της Ευρώπης σε μικρογραφίες.

Επίσης, οι Βρυξέλλες έχουν να δείξουν και άλλα πράγματα σε όποιον είναι διατεθειμένος να τριγυρίσει και να ανακαλύψει την πόλη. Κατ’ αρχήν είναι γνωστό το λεγόμενο Mannequin Pis, το μικρό αγαλματάκι που κατουράει στο κέντρο σχεδόν της πόλης. Να σημειώσω ότι συχνά τον ντύνουν με διάφορες στολές οι οποίες εκτίθενται σε μουσείο στην Grand Place. Η Grand Place είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, την οποία περιβάλουν μεγαλοπρεπή κτίρια και κάθε Μάιο λαμβάνει χώρα η μεγάλη ανθοκομική έκθεση, χάρη στην οποία γεμίζει λουλούδια η πλατεία.



Να μην ξεχάσω φυσικά και τα μουσεία της πόλης. Μουσείο μοντέρνας τέχνης, μουσείο επιστήμης, ακόμη και μουσείο κόμικς, καθώς το Βέλγιο είναι η πατρίδα πολλών κόμικς, όπως τα στρουμφάκια και ο Τεν Τεν. Επίσης, το Βέλγιο είναι η πατρίδα της μπύρας και της σοκολάτας. Δεκάδες είδη για να δοκιμάσετε. Μπύρες και σοκολάτες να ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα! Και όλη η πόλη έχει μια γλυκιά μυρωδιά σε κάθε γωνιά της. Και όλοι βέβαια τριγυρνανε με ένα σοκολατένιο γλυκό στο χέρι. Must το σουβλάκι φράουλας, βουτηγμένο σε σοκολάτα γαλακτος!

Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά που προσφέρει η πόλη. Είναι και πολλά άλλα, τα πάρκα, το παλάτι, τα εμπορικά κέντρα και... τα μύδια, καθώς είναι το τοπικό φαγητό! Σας άνοιξα την όρεξη; Δεν έχετε παρά να διαλέξετε τις Βρυξέλλες για το επόμενο σας ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: