29/11/09

Η Angoulême των κόμικς

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε πιάσει και διαβάσει κόμικς. Είτε αυτό είναι Μίκυ Μάους, είτε Αστερίξ, είτε Λούκυ Λουκ, είτε Μάνγκα. Πολλοί είναι πιο φανατικοί και συλλέγουν κόμικς, χρόνια τώρα. Τι άλλο, λοιπόν, θα μας ικανοποιούσε περισσότερο από ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στα κόμικς. Ο καθένας θα περίμενε ένα τέτοιο φεστιβάλ να γινόταν στο Βέλγιο, στην πατρίδα των κόμικς. Και όμως αυτό το φεστιβάλ γίνεται στη Γαλλία, και ειδικότερα στην Angoulême, μια μικρή πόλη, λίγο πιο πάνω από το Bordeaux. Το φεστιβάλ είναι 4ημερο, ξεκινάει την τελευταία Πέμπτη του Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Φέτος το φεστιβάλ κλείνει τα 37 του χρόνια και διεξάγεται από τις 28 έως τις 31 Ιανουαρίου. Κάθε χρόνο στην πόλη στήνονται περίπτερα με διάφορα θέματα, στα οποία μπορείς να περιηγηθείς, να δεις εκθέσεις με κόμικς και φυσικά να αγοράσεις κόμικς(προσοχή όμως τα περισσότερα είναι στα γαλλικά). Την παράσταση κάθε χρόνο κλέβει ο Fauve, η γάτα - μασκότ του Φεστιβάλ, πανταχού παρούσα και με διάθεση να σχολιάζει τα πάντα όλο το 4ημερο.

Βέβαια, μην περιμένετε να περιοριστεί η έκθεση στα θεματικά σταντ. Από τη στιγμή που φτάνεις στο σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το κέντρο της πόλης υπάρχουν παντού κόμικς, καθώς και θεάματα δρόμου με τα τιμώμενα «πρόσωπα» κάθε φεστιβάλ να περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης ενώ μέχρι και οι εκκλησίες παρουσιάζουν εκθέσεις κόμικς . Οι φεστιβαλιστές έχουν την ευκαιρία να δουν πολλά θεάματα και τις 4 ημέρες του φεστιβάλ, που είτε είναι κινηματογραφικά θεάματα είτε κονσέρτα και shows.

Το φεστιβάλ της Angoulême κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολλούς θαυμαστές των κόμικς, ενώ είναι μοναδικό το θέαμα των γεμάτων τραίνων που πηγαινοέρχονται από τις κοντινές πόλεις, των μικρών και μεγάλων που, παρά το κρύο, απολάμβαναν ζεστούς καφέδες και γαλλικά σνακ έξω από το σταντ των κόμικς. Το καλύτερο όμως είναι η συγκέντρωση πολλών πολιτισμών που βρίσκουν κοινά σημεία επαφής και για 4 ημέρες χάνονται στη μαγεία των κόμικς.
Το Φεστιβάλ Κόμικς της Angoulême ξεκίνησε το 1974 και μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να δείχνει πόσο δημιουργική είναι η 9η τέχνη. Για όσους είναι φίλοι των κόμικς, συλλέκτες και όχι μόνο αξίζει τουλάχιστον μια φορά επίσκεψη στο Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: