2/5/09

Ευρωεκλογές 2009 και η Ευρώπη που δεν ξέρουμε



Στις 7 Ιουνίου έχουμε εκλογές... και όχι εθνικές (προς το παρόν τουλάχιστον), αλλά ευρωεκλογές. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει ως γνήσιοι ευρωπαίοι πολίτες να αποφασίσουμε για το ποιο κόμμα και ποιοι υποψήφιοι θα μας αντιπροσωπεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων οι ευρωεκλογές είναι μια παρεξηγημένη διαδικασία, για αυτό εξάλλου παρατηρείται τόσο μεγάλο ποσοστό αποχής. Οφείλεται μάλλον και στην ελλιπή ενημέρωση που έχουμε ως κράτος για αυτή τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, το ελληνικό τμήμα του ευρωκοινοβουλίου έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, την οποία θα βρείτε εδώ.

Αντί για μια εκλογική διαδικασία ας δούμε τις ευρωεκλογές ως αφορμή να γνωρίσουμε την Ευρώπη. Είναι πράγματι πολύ ωραίο να έχουμε ανοιχτά σύνορα και να μπορούμε να ταξιδέψουμε στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μόνο με την ταυτότητα μας, και να απολαμβάνουμε ως ένα βαθμό τα οφέλη της κάθε χώρας. Είναι καλό ακόμα να μην ανησυχούμε για συνάλλαγμα, όπως στο παρελθόν και να χρησιμοποιούμε το ευρώ παντού. Καλύτερο όμως θα ήταν να είμαστε και πλήρως ενημερωμένοι για όλα αυτά που γίνονται στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων (Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο). Ο λόγος; Ότι μας δίνονται πολλές ευκαιρίες να κάνουμε πράγματα τις οποίες δεν γνωρίζουμε. Μπορούμε να ταξιδέψουμε, να δουλέψουμε και άλλα πολλά μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να διευρύνουμε κοινώς τους ορίζοντες μας. Στην ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου υπάρχουν νέα, ειδήσεις, προγράμματα, ακόμα και ειδικό κανάλι με βίντεο που έχει ελληνικούς υπότιτλους (εδώ). Έχει ακόμα και ιστοσελίδα με παιχνίδια (εδώ). Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αν και είμαστε μέλη για 18 χρόνια φαίνεται ακόμη να είναι τόσο μακριά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: