29/4/10

Ηφαίστεια και αεροπλάνα: πρώτα απ' όλα η ασφάλεια

Και κάτι από την Ε।Ε για τις αεροπορικές μετακινήσεις।

Όσο υπάρχουν 27 διαφορετικοί εναέριοι χώροι στην Ευρώπη, ο συντονισμός των πτήσεων δεν θα φθάσει ποτέ σε τέλειο επίπεδο, συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του ΕΚ, τονίζοντας ότι η δημιουργία πραγματικά "Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού", με κοινή οργάνωση της εναέριας κυκλοφορίας, είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητες είναι οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους πολύ υψηλών ταχυτήτων.
Η κρίση που προκάλεσε στις αερομεταφορές στην Ευρώπη το ηφαιστειακό νέφος συζητήθηκε στις 20 Απριλίου στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο και σε δηλώσεις που μας έκαναν στη συνέχεια, συμφώνησαν πως τα κράτη μέλη έπραξαν ορθά να προτάξουν την ασφάλεια. Επεσήμαναν όμως και την ανάγκη για καλύτερη διασύνδεση των σιδηροδρομικών δικτύων καθώς και για ταχύτερη εφαρμογή του "Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού" που προβλέπει την κεντρική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη, καθιστώντας ορθολογικότερη τη ροή της κυκλοφορίας. Σήμερα ο εναέριος χώρος είναι κατανεμημένος μεταξύ των "27" της Ένωσης, με την ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, να περιορίζεται σε ουσιαστικά συμβουλευτικό ρόλο.
Ο Mathieu Grosch (ΕΛΚ, Βέλγιο) της επιτροπής Μεταφορών μας δήλωσε ότι "τα κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να απαντήσουν αποτελεσματικά στο πρόβλημα που δημιούργησε το ηφαίστειο επειδή υπεύθυνες για τη διαχείριση του εναέριου χώρου της ΕΕ παραμένουν οι 27 διαφορετικές εθνικές αρχές".
Η Eurocontrol σημείωσε, έχει ακόμα συμβουλευτικό ρόλο χωρίς καμία αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις για το σύνολο του εναέριου χώρου της ΕΕ. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι άλλη από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό που θα εναρμονίσει τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, με τεράστια οφέλη σε όλους τους τομείς, ακόμα και τον περιβαλλοντικό καθώς υπολογίζεται ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροπλάνα μπορούν να μειωθούν μέχρι και κατά 16 εκατομμύρια τόνους ετησίως λόγω της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κυκλοφορίας. Θα μπορούσε δε να της δοθεί και η δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, συμπληρώνει.
Η Christine de Veyrac (ΕΛΚ, Γαλλία), της ιδίας επιτροπής, επικρότησε την απόφαση να κλείσει ο εναέριος χώρος, όμως τόνισε κι εκείνη ότι "πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό".
Από την πλευρά των Σοσιαλιστών, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών Silvia Adriana Ţicău (Ρουμανία) επεσήμανε ότι "παγιδευμένοι, οι επιβάτες συχνά βρέθηκαν χωρίς καμία ενημέρωση, ούτε καν για τα δικαιώματά τους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία". Καλύτερη διασύνδεση των μεταφορικών δικτύων των κρατών μελών θα είχε επιτρέψει, για παράδειγμα, να διοχετευθούν καλύτερα οι επιβάτες προς τους σιδηροδρόμους, ενώ ζητά να δημιουργηθούν ειδικοί πανευρωπαϊκοί "διάδρομοι" για τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές και την ακτοπλοΐα, να αναπτυχθεί η ποτάμια ναυσιπλοΐα και να συνδεθούν όλες οι πρωτεύουσες της ΕΕ μεταξύ τους με σιδηροδρομικές γραμμές πολύ υψηλών ταχυτήτων.
"Σίγουρα κοστίζουν πολύ όλα αυτά" αναγνώρισε, όμως "όπως είδαμε αυτές τις ημέρες το κόστος της μη ύπαρξής τους είναι ακόμα υψηλότερο".
Για τους Φιλελευθέρους, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Corinne Lepage (Γαλλία) σημείωσε ότι στην ουσία ίσχυσε η αρχή της πρόληψης και αυτή, σε ότι αφορά την ασφάλεια, ήταν η ακολουθητέα τακτική και στο πλαίσιο αυτό η Eurocontrol δεν έπραξε παρά το καθήκον της.

28/4/10

Η φιμωμένη είδηση

Αν και παλιό καλό είναι να θυμόμαστε τέτοια πράγματα (ιδιαίτερα στους καιρούς που ζούμε).

Η δικαστής Γρεβενών κα Μαρία Μαργαρίτη, εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το
δικαστικό σώμα, όταν έβγαλε στην φόρα παρτίδα κονδυλίων που προορίζονταν ως οικονομική ενίσχυση σε σεισμοπαθείς, τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς।Παράλληλα, ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα,
αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ.
Εκατοντάδες ανήλικοι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά (και πολλές φορές
έναντι αμοιβής που απολαμβάνουν δικαστικοί και άλλοι μεσάζοντες) σε μυστικό χώρο, ειδικά διαμορφωμένο εντός των δικαστηρίων! Η κα Μαρία Μαργαρίτη, προέβη σε απεργία πείνας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας την πλήρη αποκατάστασή της και την ανάδειξη των παραπάνω θεμάτων। Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα μέχρι αυτή την
στιγμή ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΕΣΟ, παρά μόνο από το BBC, ενώ στο YouTube η μαζική διανομή του βίντεο δεν επιτρέπεται (αναγράφεται η
ένδειξη 'Embedding disabled by request')

Δείτε το βίντεο εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=jglCyU8TPJw

ΗΠΑ: Κέρδη 335% λόγω... οικονομικής κρίσης!


«Αποπληξία κινδυνεύει να πάθει όποιος διαβάζει την περιβόητη λίστα των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δημοσιεύει κάθε χρόνο το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Φόρτσιουν».
Διαπιστώνει εμβρόντητος ότι την ώρα που μαίνεται η κρίση και που δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι απολύονται στα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη, ενώ χώρες ολόκληρες βυθίζονται βαθύτερα στο τέλμα του δημόσιου χρέους και λαοί απειλούνται με κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ κυριολεκτικά... θησαυρίζουν με πρωτοφανείς ρυθμούς εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την κρίση!
Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, αλλά και ανατριχιαστικοί ταυτόχρονα. Οι συνολικές πωλήσεις αυτών των 500 γιγάντων παρουσίασαν κατά το 2009 συνολική πτώση πωλήσεων έναντι του 2008 κατά 8,7%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια - από το 1983, ακριβέστερα. Πτώση πωλήσεων, άρα πτώση και των κερδών, σκέπτεται ο κοινός νους. Λάθος. Λάθος μεγάλο: το 2009 οι 500 αυτοί επιχειρηματικοί όμιλοι σημείωσαν απίστευτη... έκρηξη κερδών!
Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, μέσα στο έτος της κρίσης, το 2009, τα κέρδη αυτών των 500 αμερικανικών κολοσσών αυξήθηκαν έναντι του 2008 κατά... 335%! Οχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Αύξηση κερδών 335% με πτώση του τζίρου κατά 8,7%! Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εξήντα χρόνια!
Εδώ αρχίζει το ανατριχιαστικό μέρος αυτής της ιστορίας. Αφού ο τζίρος μειώθηκε και τα κέρδη απογειώθηκαν, είναι προφανές ότι μειώθηκαν τα έξοδα των επιχειρήσεων. Με ποιο τρόπο; Με τον απλούστερο: τη μαζική σφαγή των εργαζομένων. Αυτές οι 500 επιχειρήσεις που μέσα στο 2009 συσσώρευσαν αστρονομικά κέρδη... απέλυσαν 821.000 εργαζόμενους!
Πρόκειται για φρικιαστικό δείγμα της κοινωνικής αναλγησίας του συστήματος, αλλά και της θεαματικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των εργαζομένων που συντελείται στο πλαίσιο της κρίσης.
Εκεί δε που γίνεται κανείς κυριολεκτικά έξαλλος είναι όταν βλέπει στην πρώτη δεκάδα των 500 να επανέρχονται η Μπανκ οβ Αμέρικα και η Τζ. Π. Μόργκαν Τσέις (στις θέσεις 5 και 9 αντιστοίχως).
Πρόκειται για δύο τράπεζες που έναν χρόνο νωρίτερα βρίσκονταν στα όρια της χρεοκοπίας και διασώθηκαν απορροφώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής στήριξης - παίρνοντας δηλαδή μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης όλους τους φόρους που κατέβαλαν στο κράτος δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες για σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κ.λπ.
Τα "λαμόγια" του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση μαζί με τους Ευρωπαίους ομοίους τους, αλλά πάντως σήμερα κάνουν πάρτι. Η Γκόλντμαν Ζαξ για παράδειγμα, η διαβόητη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σημείωσε αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 κατά 91%! (...)
Πρόκειται για μία τράπεζα που ενεργεί επί αδρά αμοιβή ως σύμβουλος όχι μόνο των κυβερνήσεων της Ελλάδας, αλλά και εκείνων της Γερμανίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες αισθάνονται τρομοκρατημένες τώρα από τις αποκαλύψεις για τις πράξεις της και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν».
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ Από το «ΕΘΝΟΣ»

Με τα τρακτέρ... στο Παρίσι

Με... τρακτέρ γέμισε χθες το Παρίσι, όπου τουλάχιστον 10.000 αγρότες διαδήλωσαν χθες, διαμαρτυρόμενοι για την πτώση των τιμών των σιτηρών που συμπαρασύρει και τα εισοδήματά τους.

«Σαρκό στη δουλειά, μην ξεπουλήσεις τη γεωργία σου», ανέγραφαν τα πανό που είχαν υψώσει οι διαδηλωτές, καταφέροντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στον Γάλλο πρόεδρο, που βλέπει πλέον τη δημοτικότητά του να βουλιάζει στο ναδίρ. Διαδηλώσεις που προκάλεσαν δονήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα μία μέρα πριν από την επίσκεψη του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τη Γεωργία.


Η μέση τιμή των σιτηρών μειώθηκε πέρσι στη Γαλλία κατά 25%, ενώ τα εισοδήματα των αγροτών συρρικνώθηκαν κατά 51%. Εξέλιξη που προκαλεί την έντονη δυσφορία των αγροτών που απαιτούν από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως επιδότηση των εξαγωγών, εξαιρέσεις από περιβαλλοντικές, κοινωνικές και φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και διατήρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (από την οποία απορροφούν το 20% των επιδοτήσεων). Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως τόσο σε βίντεο όσο και σε φωτογραφίες από γαλλικά site είδαμε να έχουν χαράξει ειδικές γραμμές για να κινούνται μέσα σε αυτές τα τρακτέρ. Και εμείς εδώ δεν μπορούμε να βολέψουμε 10 - 20 τρακτέρ να κατέβουν μέχρι το ΥΜΑΘ!!!!!!

27/4/10

28 Απριλίου: Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Δουλεύουμε και όπως φαίνεται θα δουλεύουμε για πολλά χρόνια και όμως σε πολλές περιπτώσεις αν πάθουμε κάποιο εργατικό ατύχημα δεν είμαστε καλυμμένοι. Σαν να λέμε ότι δουλεύουμε με δική μας ευθύνη... Το θέμα τέθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την αυριανή μέρα.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα. Ταυτόχρονα 270 εκατομμύρια εργαζόμενοι υφίστανται εργατικό ατύχημα, ενώ 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας-της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία θα έχουν υποστεί εργατικό ατύχημα. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε 3.5 λεπτά ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του σε χώρους εργασίας και περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αιτίες σχετιζόμενες με την εργασία σε ετήσια βάση.Κάθε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσος αποτελεί μεγάλο πλήγμα στα θεμέλια του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπονομεύονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ανθρωπιστικές αξίες, που πρέπει να τη διέπουν. Το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα. Η πλειοψηφία των ατυχημάτων και των νόσων, που είτε στερούν τη ζωή είτε υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εργαζομένων μπορεί να προληφθεί αρκεί οι εργοδότες να συμμορφώνονται με τους αντίστοιχους κανόνες, ώστε να τηρούνται απαρέγκλιτα οι όροι υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε εργασιακό χώρο και να καταρτίζονται υπεύθυνα οι μελέτες πρόληψης κινδύνου από κάθε επιχείρηση με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές. Είναι καθήκον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των εθνικών κυβερνήσεων να καταρτίζουν τους κατάλληλους νόμους, να τους επικαιροποιούν και να φροντίσουν ότι εφαρμόζονται σωστά και χωρίς διακρίσεις. Η διασφάλιση, άλλωστε, της ποιοτικής εργασίας αποτελεί τη συνισταμένη μιας κοινωνικά δίκαιης και ευνομούμενης πολιτείας και μιας ανταγωνιστικής και αειφόρου οικονομίας.

13/4/10

Τρίτη και 13

Το "μαύρο πρόβατο" του ημερολογίου. Η μέρα που πολλοί εύχονται να περάσει και να μην ξανάρθει...

Προληπτικοί και δεισιδαίμονες χαρακτηρίζουν την Τρίτη (Παρασκευή για κάποιους) και 13 σαν μια μέρα κακότυχη και «μαύρη». Συγκεκριμένα Έλληνες και Ισπανοί έχουν την πρόληψη της Τρίτης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους λαούς που έχουν την Παρασκευή.

Για τους Έλληνες η Τρίτη είναι δυσοίωνη διότι είναι η μέρα που η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε 2 φορές. Η πρώτη το 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ’ Σταυροφορίας ( Τρίτη 13 Απριλίου 1204 ) και επίσης από τον Μωάμεθ τον Β’ τον Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453)

Από την τελευταία και οριστική άλωση το 1453 γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες –ήταν ένας τρόπος για να μη ξεχάσουμε ως έθνος τη μελανή εκείνη μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Η κακοτυχία της Παρασκευής είναι μια ξενόφερτη για εμάς δεισιδαιμονία. Προέρχεται ίσως από την ημέρα εξολόθρευσης του Τάγματος των Ναϊτών, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 (εδώ ξανά βλέπουμε και το 13), από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας. Επιπλέον λέγεται πως ήταν μέρα Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο, Παρασκευή όταν η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου αφάνισε τα μιασματικά όντα της γης και, η μέρα που ο Χριστός σταυρώθηκε ήταν επίσης Παρασκευή.

Ο αριθμός 13 χαρακτηρίζεται ως γρουσούζικος από πολύ παλιά και στην συνέχεια συνδυάστηκε με τις «μαύρες» ημέρες (Τρίτη και Παρασκευή) και γεννήθηκαν σωρεία προλήψεων που παιδεύουν το μυαλό μας ως σήμερα.

Οι σχετικές με το 13 προλήψεις δημιουργήθηκαν με την ανακάλυψη του δωδεκαδικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο το 12 είναι ο τέλειος αριθμός: 12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, τα ζώδια, 12 και οι άθλοι του Ηρακλή! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σ’ αυτό το ιερό 12 σχηματιζόταν η αρχή ενός νέου κύκλου. Το συμβολικό αυτό άλμα προς το καινούριο «άγνωστο», που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, προκάλεσε ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να του αποδίδουν ευθύνες για τα ατυχή συμβάντα. Ο Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμά του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου. Σύμφωνα με τις χριστιανικές θεωρίες στο μυστικό δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο 13ος συνδαιτυμόνας ήταν ο Ιησούς. (Και τον Ιησού να μετρούσαμε ως πρώτο, ο 13ος θα ήταν ο Ιούδας..). Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρό, τον θάνατο.

Γενικότερα, το δεκατρία μπορεί να θεωρείται “κακός” αριθμός απλά επειδή είναι μία μονάδα πάνω απ’ το δώδεκα το οποίο είναι δημοφιλές σε πολλούς πολιτισμούς. Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το «κακό»! Δώδεκα είναι οι μήνες, 12x2 οι ώρες, 12 οι Θεοί του Ολύμπου , 12 και οι μαθητές του Χριστού. Το «άγνωστο» που αντιπροσώπευε ο αριθμός 13, έκανε τους ανθρώπους να αρχίζουν να τον συνδέουν με άσχημα γεγονότα της ζωής τους.

Για παράδειγμα: Στο Μυστικό Δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο Χριστός. Μετρώντας ως Πρώτο τον Ιησού 13ος θα ήταν ο Ιούδας. Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρό, τον θάνατο.

12/4/10

Βερολίνο για τρεις μέρες

Από τη μία τα προσβλητικά για τη χώρα σχόλια και από την άλλη το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, θέλοντας και μη φτάσαμε στο Βερολίνο προκατειλημμένοι. Όμως, δεν δικαιωθήκαμε. Ασχέτως με την πολιτική, που δεν μας αφορά κιόλας, το Βερολίνο είναι μια εξαιρετική πόλη. Μια πόλη που το παλιό συνυπάρχει με το μοντέρνο και η δύση δένει με την ανατολή (δεδομένου ότι μέχρι το '89 ένα τείχος χώριζε την πόλη). Και όμως το Βερολίνο ανέκαμψε, προχώρησε μπροστά. Το ίδιο έκανε και μετά το Β' Παγκόσμιο, αν και κατεστραμμένο ολοσχερώς.
Ας αφήσουμε όμως την ιστορία για να μπούμε στο δια ταύτα. Τρείς μέρες στο Βερολίνο λοιπόν και πολλά πράγματα να κάνεις. Μέναμε στη δυτική πλευρά, στην Κουρφούστενταμ (τον πιο εμπορικό δρόμο), δίπλα στην εκκλησία του Γουλίέλμου (μνημείο των βομβαρδισμών) και πολύ κοντά στο ζωολογικό κήπο. Στο Βερολίνο αξίζει να περπατήσεις, να δεις τα μεγάλα πάρκα, τα παλιά κτίρια και τελικά να καταλήξεις είτε σε κάποιο αξιόλογο μουσείο ή σε κάποια μπυραρία για βερολινέζικη μπύρα και φαγητό... Εμείς περπατήσαμε, χιλιόμετρα, και ενώ το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα!
Την επομένη προτιμήσαμε να δούμε τη θέα από τον Πύργο της Τηλεόρασης, στην ανατολική πλευρά. Ανεβήκαμε με ένα ασανσέρ που σ παραταγμένα ου προκαλούσε ίλιγγο και θαυμάσαμε όλη την πόλη από ψηλά. Στη συνέχεια βρεθήκαμε στο DDR όπου η ζωή στην κομμουνιστική Γερμανία ζωντανεύει σε ένα διαδραστικό μουσείο. Ρούχα, παιχνίδια, καθημερινά είδη, ένα σπίτι ακόμα και ένα αυτοκίνητο, όλα παρεταγμένα για να σου δείξουν πως ζούσαν τότε (πρόταση, να δείτε το έργο "Οι ζωές των άλλων", φανταστικό).
Μετά σειρά είχε το νησί των μουσείων. Πολλά μουσεία, κάθε είδους, σε ένα χώρο συγκεντρωμένα. Επιλέξαμε το μουσείο της Περγάμου, που φιλοξενεί το Βωμό της Περγάμου, ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί κομμάτι - κομμάτι και το Neus Museum, στο οποίο βρίσκεται η φημισμένη προτομή της Νεφερτίτης. Αιγυπτιακά, ελληνικά, ρωμαϊκά και βαβυλωνιακά εκθέματα εναλλάσσονταν ( η αλήθεια είναι πως προσβληθήκαμε λίγο ως Έλληνες για όλα όσα μας έχουν πάρει). Τελειώνοντας την περιήγηση στα μουσεία διασχίσαμε την Unter den Linden για να βρεθούμε στην Πύλη του Βραδεμβούργου και από εκεί στο Sony Centre (μοναδική εμπειρία η τρισδιάστατη τηλεόραση της Sony - ακόμη δεν έφτασε Ελλάδα).
Την τρίτη και τελευταία μέρα φύγαμε από το Βερολίνο για να πάμε στο Spandau, περιοχή λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Γραφική δρόμοι, εκκλησίες και το κάστρο συνθέτουν την εικόνα αυτού του χωριού. Πετύχαμε και λαϊκή αγορά, στο τέλος της οποίας υπήρχαν καντίνες με παραδοσιακά λουκάνικα! Την τελευταία επίσκεψη την κάναμε στο Μουσείο Τεχνολογίας, όπου θαυμάσαμε τη συλλογή τρένων και αεροπλάνων. Είχε ακόμα και την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας, της τηλεόρασης και πολλά άλλα. Το βραδάκι φυσικά κάναμε και την απαραίτητη βόλτα στην πόλη, την οποία συνοδέψαμε με σνίτσελ και μπύρες!
Το Βερολίνο είναι η πόλη των αντιθέσεων. Συνέβαλε σε αυτό και η περίοδος διχοτόμησης. Γενικά νιώθεις ασφαλής, ειδικά σε κεντρικά σημεία. Τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν πολύ καλά και σου δίνουν πολλές εναλλακτικές, κάθε ώρα της ημέρας. Είναι μια πόλη που προσφέρει τα πάντα, ιδανική να την επισκεφτείς, μόνο που το χειμώνα έχει πολύυυυυυυ κρύο. Μέσα Μαρτίου και χιόνιζε καθμερινά (για αυτούς βέβαια ήταν συνηθισμένο)!