10/4/09

Bookcrossing ή αλλιώς αφήστε τα βιβλία ελεύθερα

Κίνημα, διαδικτυακή κοινότητα ή μια μεγάλη παρέα, ότι και να πούμε για το bookcrossing είναι σωστό. Το bookcrossing ή ελληνιστί η βιβλιοαπελευθέρωση ξεκίνησε από την Αμερική και σύμφωνα με τον ορισμό του είναι η πρακτική του να αφήνεις τα βιβλία σου ελεύθερα σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου προκειμένου να τα βρουν αλλά άτομα και να τα διαβάσουν. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πως λειτουργεί όλο αυτό. Εύκολα. Υπάρχει μια ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο το http://www.bookcrossing.com/ όπου ο καθένας μπορεί να μπει, να πάρει πληροφορίες και να γίνει μέλος βρίσκοντας απλά ένα ψευδώνυμο που θα χρησιμοποιεί. Κάθε βιβλίο που εγγράφεται στο bookcrossing έχει έναν μοναδικό κωδικό BCID (BookCrossing IDentity) βάσει του οποίου ο καθένας που έχει πάρει κάποια στιγμή στα χέρια του το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να δει μέσα από το site που βρίσκεται και τι σχόλια έχουν κάνει οι υπόλοιποι που το διάβασαν. Μπορεί ο καθένας να αφήσει ένα βιβλίο σε όποιο σημείο του πλανήτη θέλει και αυτόματα ενημερώνονται όσοι ενδιαφέρονται για αυτό. Γενικά το bookcrossing μπορούμε να πούμε ότι κάνει όλο τον κόσμο μια τεράστια δανειστική βιβλιοθήκη.
Φυσικά, πολλοί είναι δύσκολο να κατανοήσουν πως γίνεται να αφήνεις κάπου τα βιβλία σου. Είναι αλήθεια ότι τα μέλη του bookcrossing δύσκολα αποχωρίζονται κάποιο αγαπημένο βιβλίο. Δεν διστάζουν ωστόσο να το αγοράσουν ξανά προκειμένου να το απελευθερώσουν. Πάντως είναι σίγουρο ότι όσοι ασχολούνται με το bookcrossing και αγοράζουν περισσότερα βιβλία και διαβάζουν περισσότερα βιβλία, κυρίως επειδή ανταλλάσσουν γνώμες και εμπειρίες και επομένως ανακαλύπτουν νέα είδη βιβλίων.
Στη Θεσσαλονίκη το bookcrossing αριθμεί περίπου 500 μέλη, ωστόσο λίγα είναι τα ενεργά. Κάθε δεύτερη Τρίτη του μήνα διοργανώνεται ένα meet up όπου παλιά και νέα μέλη μαζεύονται, συζητάνε – περίπου 10 λεπτά για βιβλία και στη συνέχεια για ό,τι άλλο θέμα μπορείτε να φανταστείτε, ανταλλάσσουνε βιβλία. Μέσα από όλο αυτό βρίσκεσαι ξαφνικά με μια παρέα ατόμων που έχετε κοινά ενδιαφέροντα και τελικά ταιριάζετε. Καταλήξαμε τα περισσότερα μέλη της Θεσσαλονίκης να κάνουμε παρέα όχι επειδή είμαστε μέλη, αλλά επειδή καταλάβαμε ότι ταιριάζουμε. Και νομίζω αυτό είναι που μένει.
Για μένα το bookcrossing είναι ένα μέσο για να διαβάσω περισσότερα βιβλία, να μάθω νέα λογοτεχνικά είδη, να αναπτύξω έναν νέο τρόπο σκέψης. Εξάλλου τι καλύτερο να μάθεις κάποια στιγμή ότι το βιβλίο που εσύ άφησες στην Αριστοτέλους τώρα έχει φτάσει στην Αγγλία ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: