1/4/09

ΠΑΡΙΣΙ: Ένας τόπος για κάθε εποχή

Είναι τα κτίρια, τα μνημεία, το μέρος γενικά; Μάλλον, και κατά γενική παραδοχή είναι ο αέρας. Ή πιο συγκεκριμένα είναι κάτι στον αέρα, κάτι που κάνει το Παρίσι να φαντάζει μοναδικό και συνάμα μαγικό. Όσες φορές και να το επισκεφτείς ή αίσθηση είναι πάντα η ίδια. Και πάντα γυρνάς σαν κλασικός τουρίστας να δεις τα πιο αξιόλογα μέρη, να κάνεις «όλα όσα πρέπει ένας τουρίστας να κάνει» και βέβαια πάντα προσπαθείς να κλέψεις κάτι από την ομορφιά του τόπου. Η Αψίδα του Θριάμβου, ο Πύργος του Άιφελ, τα Ηλύσια Πεδία, το Λούβρο είναι μόνο ορισμένα από τα μέρη που είθισται κάποιος να επισκέπτεται στο Παρίσι.
Αυτό βέβαια δεν αποκλείει και τα λιγότερο γνωστά μέρη. Αυτά που δεν είναι τόσο τουριστικά, που είναι για αυτούς που έψαξαν λίγο περισσότερο την επίσκεψη τους. Ποια είναι αυτά; Τα μικρά μπιστρό, η αγορά των λουλουδιών και των βιβλίων στο Ile de la Cité, τα παραδοσιακά καφέ, γενικότερα όλα όσα συνθέτουν την παρισινή ζωή είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα του ταξιδιού.
Το Παρίσι είναι μια πόλη πολυπολιτισμική. Είναι μία σύνθεση ανθρώπων που πολλές φορές στο παρελθόν έχει δημιουργήσει προβλήματα, και ίσως εξακολουθούν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Για αυτόν που δεν ξέρει, του φαίνεται παράξενο το πάντρεμα των πολιτισμών. Για αυτόν που πάει υποψιασμένος του φαίνεται όμορφο και διαφορετικό από τα δικά του, τα συνηθισμένα.
Από φαγητό το Παρίσι δεν λέει και πολλά πράγματα για αρκετούς. Αν δεν σας αρέσουν τα ωμά, τα ιδιόμορφα και τα ... αρνίσια τότε μάλλον θα τη βγάλετε με ιταλικό και φαστ φουντ! Σε κάθε γωνία ωστόσο υπάρχει ένα patisserie, και πραγματικά τα γαλλικά γλυκά είναι εξαίσια. Υπάρχουν βιτρίνες με γλυκά και φυσικά μένει η αίσθηση ότι πρέπει να τα δοκιμάσεις όλα. Η Γαλλία φημίζεται και για τα κρασιά της. Αν και είναι σαφώς πιο ξηρά από τα δικά μας αξίζει να δοκιμάσετε μερικές από τις εκλεκτές ποικιλίες.

Πέραν από το φαγητό, το Παρίσι έχει κάτι για όλους. Οι λάτρεις της τέχνης μπορούν να επισκεφτούν τα αναρίθμητα μουσεία (Louvre, Orsay, Picasso, Dali κ.α.). Οι λάτρεις της μόδας θα χαθούν στα Ηλύσια Πεδία και στους οίκους μόδας (Luis Vuiton, Dior κλπ.) που εδρεύουν εκεί. Οι συλλέκτες έχουν πολλά να βρουν στα μικρά μαγαζάκια στο νησί. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί ατέλειωτα...
Για τους λάτρεις του ταξιδιού τώρα δεν νοείται εκδρομή στο Παρίσι χωρίς ένα πέρασμα από το Λούβρο, τον Πύργο του Άιφελ, την Αψίδα του Θριάμβου, την Παναγία των Παρισίων. Αξίζει και μια εκδρομή στις Βερσαλλίες, εκεί όπου μπορεί κανείς να μάθει την ιστορία της γαλλικής επανάστασης, να δει την αίθουσα που υπεγράφη η συνθήκη λήξης του Α Παγκοσμίου Πολέμου, να μάθει τελικά για τις ιδιοτροπίες του Λουδοβίκου του 14ου.

Τέλος, δεν γίνεται να πάτε στο Παρίσι και να αφήσετε απ’ έξω μια επίσκεψη στη Disneyland… Ένα πάρκο για μικρούς και μεγάλους, αν και νομίζω οι μεγάλοι διασκεδάζουν περισσότερο! Τέσσερις θεματικές περιοχές, παιχνίδια βγαλμένα από τα παραμύθια της Disney και τελευταία ένα καινούριο θεματικό πάρκο με τα στούντιο της Disney. Αδρεναλίνη και μαγεία συνδυάζονται σε ένα μοναδικό κόσμο. Παρόντες βέβαια πάντα και οι ήρωες της Disney που τριγυρνάνε ανάμεσα στον κόσμο και σε τακτά διαστήματα τον διασκεδάζουν με τις φαντασμαγορικές παρελάσεις. Στη Disney πράγματι ζεις μια μέρα σε ένα τελείως διαφορετικό κόσμο. Για αυτό άλλωστε όλοι εκεί είναι πάντα με ένα τεράστιο χαμόγελο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: