3/3/11

Η ΕΕ για τις εξεγέρσεις στη Β. Αφρική


Οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο υποχρεώνουν την ΕΕ να επανεξετάσει την πολιτική μετανάστευσης και ασύλου της. Σε έκτακτη συνεδρίαση τους την 1η Μαρτίου, τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών συζήτησαν με την ουγγρική προεδρία, την Επιτροπή και τη Frontex τις δυνατότητες που έχει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ένα πιθανό μεταναστευτικό κύμα από τις χώρες της βορείου Αφρικής.









Η ΕΕ έχει ήδη ενεργοποιήσει κονδύλια συνολικού ύψους σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ και τρία εκατομμύρια έχουν ήδη διατεθεί στην Αίγυπτο και την Τυνησία για την υποδοχή των προσφύγων που συρρέουν από τη Λιβύη. Στη δε Λαμπεντούσα βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση "Ερμής 2011" της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων, Frontex.

Στη συζήτηση οι ευρωβουλευτές ζήτησαν αύξηση των κονδυλίων και μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών στην υποδοχή των προσφύγων, εκφράζοντας προβληματισμό ως προς τον πιο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιχείρηση Ερμής

Ο επικεφαλής της Frontex, Ilkka Laitinen, σημείωσε ότι από τις 26 Φεβρουαρίου η ροή προσφύγων προς τη Λαμπεντούσα, στην Ιταλία, έχει ουσιαστικά ανακοπεί πλήρως και εξήγησε ότι η επιχείρηση Ερμής μπορεί να περιλάβει και τη Μάλτα. Στην επιχείρηση ρόλο έχει όμως και η Europol και, απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές, ο Laitinen τόνισε ότι αποστολή της είναι να διασφαλίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση.

Η απομάκρυνση των Ευρωπαίων από τη Λιβύη ολοκληρώνεται

Περισσότερο από το 80% των Ευρωπαίων που βρίσκονταν στη Λιβύη όταν ξέσπασαν οι ταραχές έχει ήδη επαναπατρισθεί, επεσήμανε ο Ούγγρος μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Peter Györkös, αν και όπως σημείωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmström, στη χώρα βρίσκονται ακόμα περίπου 1200 πολίτες της ΕΕ. Πάντως, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Pierre Vimont, σημείωσε ότι υπάρχουν και άτομα με διπλή ιθαγένεια που ενδέχεται να επιθυμούν να παραμείνουν στη Λιβύη.

Άσυλο και αλληλεγγύη

"Η Μάλτα υποδέχθηκε 12.000 άτομα που μεταφέρθηκαν εκεί από τη Λιβύη. Θα είχαν άραγε δεχθεί να τα πάρουν στο έδαφός τους τα άλλα κράτη μέλη αν ήταν Λίβυοι και όχι δικοί τους πολίτες;" αναρωτήθηκε ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Simon Busuttil του ΕΛΚ, σημειώνοντας πόσο περιορισμένη διάθεση για μετεγκατάσταση προσφύγων στο έδαφός τους έχουν τα κράτη μέλη.

Ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ για τις χώρες του Μαγκρέμπ, Pier Antonio Panzeri (Σοσιαλιστές, Ιταλία), δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει και πολιτική για τη μετεγκατάσταση ενώ ο Rui Tavares (Ευρ. Εν. Αριστερά, Πορτογαλία) τόνισε ότι "η μετεγκατάσταση είναι κρίσιμο ζήτημα" και κατέκρινε "την εξάρτησή μας από δικτάτορες για τη διάσωση της ουτοπικής μεταναστευτικής πολιτικής μας".

Αντιστοίχως ο Mario Borghezio (ΕΕΔ, Ιταλία), ζήτησε γνήσια αλληλεγγύη δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθούν να αντιμετωπίσουν μόνες την κρίση η Μάλτα με την Ιταλία.

Συνολικά τα μέλη του ΕΚ σημείωσαν ότι τα 25 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί δεν πρόκειται να επαρκέσουν για την αντιμετώπιση μεταναστευτικού κύματος από τις χώρες αυτές και κάλεσαν το Συμβούλιο να "ξυπνήσει" και να υιοθετήσει γνήσια ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο.

Έτσι, ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ) κάλεσε τα κράτη μέλη να πάψουν να παίζουν "πινγκ πονγκ" με το θέμα και τόνισε ότι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης δεν θα βοηθήσει τα κράτη που γειτνιάζουν με την περιοχή.

Βοήθεια στους αβοήθητους

Για τον Ilkka Laitinen υπό κάθε λογικό σενάριο η Frontex έχει ανάγκη να φιλοξενήσουν μετανάστες όλα τα κράτη μέλη καθώς η υπηρεσία μπορεί μόνο να συντονίσει τις προσπάθειές του. Επεσήμανε δε ότι αν η σημερινή κατάσταση συνεχισθεί τότε θα η υπηρεσία του θα χρειασθεί πρόσθετους πόρους και προσωπικό.

Οι δικοί μας πολίτες δεν αντιμετωπίζονταν σαν εγκληματίες… αντιθέτως ήταν ευπρόσδεκτοι στο εξωτερικό σημείωσε η Ολλανδέζα Φιλελεύθερη Sophie in 't Veld. τέλος, η Ουγγαρέζα ευρωβουλευτής Krisztina Morvai (μη εγγεγραμμένη σε ομάδα), υπέδειξε "τις περιουσίες που οι δικτάτορες έκλεψαν από τους λαούς τους" ως πηγή των πρόσθετων πόρων που θα απαιτηθούν.

Το θέμα της Λιβύης θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του ΕΚ ενώ στις 11 Μαρτίου προγραμματίζεται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: