2/5/09

Μέτρα για το μη...χοίρων

Ανησυχία επικρατεί παγκοσμίως από την εξάπλωση της γρίπης των χοίρων, η οποία τείνει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να εξελιχτεί σε πανδημία (επίπεδο κινδύνου 5 με πιο επικίνδυνο το 6). Στο Μεξικό έχουν επιβεβαιωθεί 397 κρούσματα και πάνω από 100 θάνατοι. Κρούσματα υπήρξαν και στις ΗΠΑ.
Από τις πρώτες μέρες της εμφάνισης του ο ιός πέρασε τον ατλαντικό με αποτέλεσμα στην Ευρώπη να υπάρχουν μέχρι στιγμής 39 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ελβετία.
Ήδη σε όλα τα αεροδρόμια έχουν ληφθεί μέτρα έκτακτης ανάγκης, καθώς πρόκειται για αναπνευστική νόσο που μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από αυτά μιας κοινής γρίπης. Τα νοσοκομεία δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, αν και ο ιός δεν έχει κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων της χώρας, από την πλευρά της, αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων στην περίπτωση που προσέρχονται ύποπτα κρούσματα στα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιείται η εξέταση κάθε ασθενούς ο οποίος πιθανώς να έχει προσβληθεί από τον ιό σε ξεχωριστό θάλαμο από ομάδα γιατρών που θα φορούν ειδικές στολές ενώ, αν κρίνεται απαραίτητο, ο ασθενής θα μεταφέρεται στα «νοσοκομεία αναφοράς», τα οποία διαθέτουν ειδικούς θαλάμους αρνητικής πίεσης. Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) απαγόρευσε με ειδική εγκύκλιό του την εξαγωγή των αντιικών φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αποθέματα της χώρας.


Κρούσματα στην Ευρώπη. (Περισσότερες πληροφορίες εδω)

Την ίδια ώρα, όμως, φτερά συνεχίζουν να κάνουν τα αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία όλης της χώρας, παρά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας για ορθή συνταγογράφηση, καθώς η υπερκατανάλωσή τους αυξάνει τις πιθανότητες ο νέος ιός να παρουσιάσει αντίσταση στη θεραπεία. Παράλληλα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς τονίζουν ότι ο ιός δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση χοιρινού, καθώς με το μαγείρεμα και την επεξεργασία καταστρέφεται.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των δράσεων αναφορικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας και να αρχίσει ενημέρωση στα σχολεία, με εγκυκλίους από το υπουργείο Παιδείας, αφού η υγιεινή ξεκινάει από το σπίτι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες υπογραμμίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υγείας συμβουλεύει να αποφεύγονται τα ταξίδια στο Μεξικό αν δεν είναι αναγκαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: