28/12/09

Στραβό... το κλίμα

Δεν είχε τελικά την αναμενόμενη επιτυχία η κορυφαία συνδιάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη. Παρά των κλοιό διαδηλώσεων, παρά τις παρουσίες όλων των μεγάλων ηγετών τελικά συμφώνησαν πως... διαφωνούν στα περισσότερα σημεία. Για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο μπήκε το δίπολο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες και τελικά τα οικονομικά ήταν αυτά που οδήγησαν σε ασυμφωνία. Η Ε.Ε. κάλεσε ΗΠΑ και Κίνα να αναλάβουν μεγαλύτερες δεσμέυσεις, τη στιγμή που οι δύο χώρες κατηγορούσαν η μία την άλλη και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έπαιζε ρόλο διαιτητή!
Τελικά οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα και ανέβαλαν τις δύσκολες αποφάσεις για το 2010. Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω απο 2 βαθμούς. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες με τα κεφάλαια να προέρχονται απο πολλές πηγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σύσκεψη έγινε στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα μιας χώρας, που στον τομέα της οικολογίας και του περιβάλλοντος είναι μίλια μπροστά. Τα ποδήλατα είναι το κυριότερο μεταφορικό μέσο ένω έχουν δημιουργήσει μια πόλη στην οποία το διοξείδιο του άνθρακα είναι μηδαμινό. Πράγματα δηλαδλη που για να γίνουν στη χώρα μας θα περάσουν πολλές δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο, αν φτάσουμε ποτέ...

18/12/09

Τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό

Σε όλους μας αρέσει η ιδεα να περάσουμε τα Χριστούγεννα στο εξωτερικό. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο ενδείκνυνται για αυτή μας την επιθυμία. Εξάλλου, κάθε πόλη, ενόψει Χριστουγέννων παίρνει μια εντελώς διαφορετική όψη. Τα στολισμένα δέντρα, τα κτίρια, τα φώτα δημιουργούν μια αίσθηση μοναδική.
Τι σημαίνουν όμως τα Χριστούγεννα για τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και πώς τα γιορτάζουν;
Ας κάνουμε μια περιήγηση στα ήθη και τα έθιμα 6 χωρών.

Αγγλία
Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδριανά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάσσει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη.

Αυστρία
Στην Αυστρία όπως και στις άλλες χώρες η περίοδος των εορτών ξεκινάει την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου ή την πρώτη του Δεκεμβρίου. Στα παραδοσιακά στεφάνια που κατασκευάζονται τις ημέρες αυτές τοποθετούνται κεριά. Κάθε Κυριακή που ακολουθεί ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24 Δεκεμβρίου. Τα δώρα στα παιδιά τα μοιράζει ο Άγιος Νικόλαος με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου.



Βέλγιο
Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus. Στο Βέλγιο τα Χριστούγεννα εορτάζονται και με πλήθος παραστάσεων που αποδίδονται καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες και ακόμη υπαίθριες αγορές.

Γαλλία
Την περίοδο των Χριστουγέννων σχεδόν κάθε σπίτι στη Γαλλία έχει μια φάτνη (creche), η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Η φάτνη διακοσμείται με αγαλματάκια από πηλό που ονομάζονται «μικροί άγιοι» (santons) και κατασκευάζονται σε μια μικρή πόλη στη Ν. Γαλλία ολόκληρο τον χρόνο. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και εκτός από την Αγία Οικογένεια, τους βοσκούς και τους μάγους, οι τεχνίτες κατασκευάζουν και αγαλματάκια με τη μορφή ντόπιων που έχουν διακριθεί για κάποια πράξη τους. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν ήταν ποτέ πολύ δημοφιλές στη Γαλλία και παρόλο που το έθιμο του κούτσουρου έχει ατονήσει, οι Γάλλοι φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ στο σχήμα του κούτσουρου, το οποίο ονομάζεται «Χριστουγεννιάτικος Κορμός» (buche de Nol). Το παραδοσιακό γλυκό μαζί με μια πληθώρα άλλων φαγητών σερβίρονται στο μεγάλο εορταστικό δείπνο που ονομάζεται ρεβεγιόν (le reveillon).

Γερμανία
Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Για τις οικογένειες τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα, το χριστουγεννιάτικο κέικ αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι πάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Στις 6η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο Σάνκτ Νίκολάους (ο Άγιος Νικόλαος) που είναι παρόμοιος του Άγιου Βασίλειου ως προς το έθιμο των δώρων.

Σκωτία
Οι Σκωτσέζοι δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα τόσο πολύ όσο την Παραμονή Πρωτοχρονιάς που ονομάζεται «Χογκμάνυ» (Hogmanay). Η ονομασία αυτή πιθανόν προήλθε από ένα παξιμάδι βρώμης που παραδοσιακά έδιναν στα παιδιά την Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ο πρώτος άνθρωπος που μπαίνει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά πιστεύεται ότι επηρεάζει την τύχη των ενοίκων. Σε γενικές γραμμές, πιστεύουν ότι οι ξένοι φέρνουν καλοτυχία και ανάλογα με την περιοχή πιστεύουν ότι είναι καλό να περάσει το κατώφλι ένας μελαχρινός ή ένας ξανθός. Αυτό το έθιμο είναι γνωστό ως «το πρώτο πάτημα» (first footing). Θεωρείται κακοτυχία να αφήσεις τη φωτιά να σβήσει την Παραμονή των Χριστουγέννων γιατί τότε τριγυρνούν τα ξωτικά και μόνο η ζωηρή φωτιά θα τα εμποδίσει να γλυστρίσουν μέσα στο σπίτι από την καμινάδα. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και πριν το πλούσιο εορτασικό δείπνο συνηθίζεται μια υπαίθρια εορταστική πυρά και χορός υπό τον ήχο της γκάιντας.

14/12/09

Έθιμα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι πηγή χαράς και γιορτής για μικρούς και μεγάλους. Γιορτάζονται σε πολλές χώρες του πλανήτη και η κάθε γιορτή έχει το δικό της ξεχωριστό στίγμα.
Αυτή την περίοδο του χρόνου μικρές και μεγάλες πόλεις βάζουν τα γιορτινά τους, ενώ κλασικά όμορφες περιοχές, όπως η Βιέννη, το Παρίσι, η Πράγα γίνονται πραγματικά τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς.

Πολλά είναι και τα έθιμα που πηγάζουν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ας δούμε τα εγχώρια:

Oh Christmas Tree…
Το δέντρο, σαν χριστουγεννιάτικο σύμβολο, χρησιμοποιήθηκε μετά τον 8ο αιώνα.
Εκείνος που καθιέρωσε το έλατο σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, ο ΄Αγιος Βονιφάτιος, που για να σβήσει την ιερότητα που απέδιδαν οι ειδωλολάτρες στη δρυ, έβαλε στη θέση του το έλατο, σαν σύμβολο χριστιανικό και ειδικότερα σαν σύμβολο των Χριστουγέννων. Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Για την Αγγλία ο Τσαρλς Ντίκενς, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ'ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτή τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και το πασίγνωστο Κρίστμας Κάρολ, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο. Στην πατρίδα μας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο το έφεραν για πρώτη φορά στην Αθήνα οι Βαυαροί.

Το Χριστόξυλο
Στα χωριά της βόρειας Ελλάδας , από τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης ψάχνει στα χωράφια και διαλέγει το πιο όμορφο, το πιο γερό , το πιο χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πάει σπίτι του. Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών (από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Φώτα) στο τζάκι του σπιτιού. Πριν ο νοικοκύρης φέρει το Χριστόξυλο, φροντίζουν να έχει καθαριστεί το σπίτι και με ιδιαίτερη προσοχή το τζάκι , ώστε να μη μείνει ούτε ίχνος από την παλιά στάχτη. Καθαρίζουν ακόμη και την καπνοδόχο , για να μή βρίσκουν πατήματα να κατέβουν οι καλικάντζαροι, τα κακά δαιμόνια, όπως λένε στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Έτσι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , στην καινούρια φωτιά και μπαίνει το Χριστόξυλο.

Το Χριστόψωμο
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά. Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Το σπάσιμο του ροδιού
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και έχουν μαζί τους ένα ρόδι, για να το λειτουργήσουν. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, ένα από τα μέλη της οικογένειας, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".

Τα Ραγκουτσάρια (Καστοριά)
Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης σφύζουν από τις συντροφιές των ραγκουτσάρηδων (μεταμφιεσμένων), που χαίρονται, γλεντούν και χορεύουν στο ρυθμό της ξεγνοιασιάς, σκορπώντας ολόγυρα χαρά και κέφι.
Όλοι οι κάτοικοι της πόλης παραδίνονται σ’ ένα ξεχωριστό Διονυσιακό ξεφάντωμα, με τη συνοδεία των λαϊκών οργάνων που παιανίζουν όλα τα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της περιοχής. Πρόκειται για πανάρχαιες συνήθειες, η προέλευση των οποίων χάνεται μέσα στο χρόνο.

9/12/09

Παραμυθοχώρα, Στρατώνι

Άνοιξε και φέτος και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 1η Ιανουαρίου η Παραμυθοχώρα στο Στρατώνι Χαλκιδικής.






Το σπιτάκι του Άη Βασίλη, το σπίτι των κατασκευών, το γλυκοσπιτο, η λίμνη των ευχών περιμένουν και φέτος μικρούς και μεγάλους που θα απολαύσουν τη μοναδική Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.


Η Παραμυθοχώρα άνοιξε πρώτη φορά πέρσι, απο εθελοντές, οι οποίοι φέτος ενίσχυσαν την προσπάθεια, και πραγματικά το αποτέλεσμα μαγεύει.



Ενδιαφέρουσες πληροφορίες υπάρχουν στο site . Φυσικά η είσοδος είναι δωρεάν, ή καλύτερα, όπως λένε οι διοργανωτές, κοστίζει πολλά χαμόγελα (πέρσι ήταν 1, φέτος τους χτύπησε η κρίση...).


Η Παραμυθοχώρα είναι ανοιχτή καθημερινα. Τις γιορτές θα παραμείνει ανοιχτή όλη μερα, τώρα κλείνει για 3 ώρες το μεσημέρι (2-5).


Οι φωτογραφίες είναι απο τα εγκαίνια στις 4/12.