Ορισμένοι σχολιάζουν ότι στη Χαλκιδική γίνονται μόνο γιορτές και πανηγύρια. Και όμως... Για ακόμη μια χρόνια διοργανώθηκε κάτι ξεχωριστό. Οι αστροβραδιές. Για ένα διήμερο τηλεσκόπια, προτζέκτορες και μια έκθεση φωτογραφίας αστρικών σωμάτων στήθηκαν στην παραλία Διονυσίου και στα Νέα Φλογητά. Διοργανωτές ήταν τα μέλη του συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, νέα παιδιά με μεράκι, κέφι και διάθεση που θέλησαν να μυήσουν στον δικό τους κόσμο όποιον διέθετε 10 λεπτά για να κοιτάξει μέσα από τα τηλεσκόπια. Το θέαμα πραγματικά αποζημίωνε, Η σελήνη φαινόταν δίπλα, το ίδιο και ο Δίας. Οι πιο τυχεροί είδαν νεφελώματα και γαλαξίες και ταξίδεψαν νοητά στα άστρα. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η προώθηση της αστρονομίας και η ενημέρωση του κοινού για έναν κόσμο που φαίνεται τόσο μακρινός και άγνωστος. Σαφώς δεν είναι εύκολο να μάθεις και να εντρυφήσεις στην αστρονομία. Χρειάζεται να ενημερώνεσαι διαρκώς από βιβλία και οι πραγματικοί λάτρεις μπορούν να αγοράσουν ένα τηλεσκόπιο, ερασιτεχνικό, που κοστίζει περίπου 300 ευρώ ώστε να προσεγγίσουν καλύτερα την επιστήμη.
Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσίαση που έγινε για την έκλειψη ηλίου που έλαβε χώρα στη Σιβηρία πριν λίγο καιρό. Παιδιά από το σύλλογο είχαν πάει στη Σιβηρία με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και παρακολούθησαν το φαινόμενο, το οποίο περιέγραψαν ως μοναδικό και εκθαμβωτικό. Επίσης ανανέωσαν το ραντεβού τους με ... τον ήλιο για τις 22 Ιουλίου 2009 που άλλη μια έκλειψη ηλίου θα γίνει στη Σαγκάη. Προς το παρόν όσοι αρέσκονται να κοιτάνε το ουράνιο στερέωμα μπορούν να περιμένουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο το Σάββατο!
Σε μια εποχή που η τεχνολογία επιτρέπει να έρθουμε κοντά στο συμπάν είναι κρίμα να μην υπάρχουν παρόμοιες διοργανώσεις, ενημέρωσης και πληροφόρησης και άλλες χρονικές στιγμές. Εξάλλου η αστρονομία διαρκώς παρουσιάζει νέα επιτεύγματα. Για παράδειγμα εσχάτως η ΝΑΣΑ έκανε μια αναπάντεχη ανακάλυψη: στο έδαφος του πλανήτη Άρη ενδεχομένως να υπάρχουν χημικά στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Για πλήρη διερεύνηση των ευρημάτων θα χρειαστούν περισσότερες αναλύσεις καθώς λίγες μέρες νωρίτερα οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι στον Άρη υπάρχει νερό με τη μορφή πάγου.
Σημ. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου