17/8/08

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ

Για μια εβδομάδα ο Πολύγυρος γεμίσε χρώματα από όλο τον κόσμο και βρέθηκε στο παγκόσμιο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χάρη στο Φεστιβάλ Λαογραφίας και Παράδοσης. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 16. Με συμμετοχές από τις ηπείρους του πλανήτη μας, έδωσεμία παγκόσμια νότα και μετέφερε το μήνυμα της ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών στα πέρατα της γης. Το Φεστιβάλ αυτό καθιστά την πρωτεύουσα ένα «Παγκόσμιο Πολιτιστικό Χωριό» όπου ο κάθε επισκέπτης απολαμβάνει ήχους, νότες, κινήσεις και μουσικές σε μία εθνική παγκόσμια συνεύρεση.
Το Φεστιβάλ φέτος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αναβαθμισμένο με συμμετοχές και εκτός Ευρώπης. Οι προσκεκλημένες χώρες προβάλλουν τον πολιτισμό τους, χορεύουν, τραγουδούν, παρουσιάζουν δείγματα λαϊκής τέχνης, διαφημίζουν τον τουρισμό τους, προσφέρουν γαστρονομικές γεύσεις από την παραδοσιακή τους κουζίνα, μεταδίδοντας μέσα από όλα αυτά τα στοιχεία την κουλτούρα τους, στον πεζόδρομο Πολυγύρου.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση βιβλίου, ζωγραφικής, φωτογραφίας-αφιέρωμα στον Αργύρη Βογιατζή, παλιό φωτογράφου του Πολυγύρου αλλά και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων. Οι Αγροτικές Ενώσεις, οι Συνεταιρισμοί, οι Τοπικοί Παραγωγοί, εκθέτουν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα τους σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο περιπτέρων.Επιπρόσθετα οι κοινωνικές οργανώσεις, ΠΝΟΗ, ΑΝΑΤΟΛΗ με τη συμμετοχή τους έδωσαν την ανθρωπιστική διάσταση της διοργάνωσης.Φυσικά οι μικροί επισκέπτες που έχουν όρεξη για παιχνίδι και θέαμα, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τη νεολαία με παιδικά παιχνίδια, παραστάσεις καραγκιόζη και karaoke party στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου.Τέλος στις 15 Αυγούστου διοργανώθηκε η συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου. Το Φεστιβάλ προλόγισε η συναυλία με τους Μουσικούς της Πόλης που διοργανώθηκε στην πλατεία επιμελητηρίου και συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι μουσικοί από τον Πολύγυρο.

Πραγματικά το όλο κλίμα που επικρατούσε στον Πολύγυρο ήταν πολύ «ευρωπαϊκό» θα έλεγα. Κόσμος καθόταν στους πεζόδρομους και απολάμβανε τη διοργάνωση. Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά είδα τόσο κόσμο στον Πολύγυρο. Ήταν όντως μια πρωτεύουσα πολιτισμού και ευχή όλων όσων αρέσουν τέτοιου είδους θεάματα σίγουρα είναι να γίνονται πιο συχνά. Ωστόσο, καθώς το καλοκαίρι καλά κρατεί και ο Πολύγυρος είναι ένα μέρος αρκετά δροσερό αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε κόσμο στην πρωτεύουσα του νομού και ημέρες εκτός διοργανώσεων…

15/8/08

Το διάστημα τόσο κοντά μας...

Επηρεασμένος από την προηγούμενη δημοσίευση βρήκα στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής 2 ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με την αστρονομία και τα παραθέτω παρακάτω:





14/8/08

Ένα μοναδικό θέαμα για λάτρεις και μη



Ορισμένοι σχολιάζουν ότι στη Χαλκιδική γίνονται μόνο γιορτές και πανηγύρια. Και όμως... Για ακόμη μια χρόνια διοργανώθηκε κάτι ξεχωριστό. Οι αστροβραδιές. Για ένα διήμερο τηλεσκόπια, προτζέκτορες και μια έκθεση φωτογραφίας αστρικών σωμάτων στήθηκαν στην παραλία Διονυσίου και στα Νέα Φλογητά. Διοργανωτές ήταν τα μέλη του συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, νέα παιδιά με μεράκι, κέφι και διάθεση που θέλησαν να μυήσουν στον δικό τους κόσμο όποιον διέθετε 10 λεπτά για να κοιτάξει μέσα από τα τηλεσκόπια. Το θέαμα πραγματικά αποζημίωνε, Η σελήνη φαινόταν δίπλα, το ίδιο και ο Δίας. Οι πιο τυχεροί είδαν νεφελώματα και γαλαξίες και ταξίδεψαν νοητά στα άστρα. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η προώθηση της αστρονομίας και η ενημέρωση του κοινού για έναν κόσμο που φαίνεται τόσο μακρινός και άγνωστος. Σαφώς δεν είναι εύκολο να μάθεις και να εντρυφήσεις στην αστρονομία. Χρειάζεται να ενημερώνεσαι διαρκώς από βιβλία και οι πραγματικοί λάτρεις μπορούν να αγοράσουν ένα τηλεσκόπιο, ερασιτεχνικό, που κοστίζει περίπου 300 ευρώ ώστε να προσεγγίσουν καλύτερα την επιστήμη.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσίαση που έγινε για την έκλειψη ηλίου που έλαβε χώρα στη Σιβηρία πριν λίγο καιρό. Παιδιά από το σύλλογο είχαν πάει στη Σιβηρία με την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ και παρακολούθησαν το φαινόμενο, το οποίο περιέγραψαν ως μοναδικό και εκθαμβωτικό. Επίσης ανανέωσαν το ραντεβού τους με ... τον ήλιο για τις 22 Ιουλίου 2009 που άλλη μια έκλειψη ηλίου θα γίνει στη Σαγκάη. Προς το παρόν όσοι αρέσκονται να κοιτάνε το ουράνιο στερέωμα μπορούν να περιμένουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο το Σάββατο!

Σε μια εποχή που η τεχνολογία επιτρέπει να έρθουμε κοντά στο συμπάν είναι κρίμα να μην υπάρχουν παρόμοιες διοργανώσεις, ενημέρωσης και πληροφόρησης και άλλες χρονικές στιγμές. Εξάλλου η αστρονομία διαρκώς παρουσιάζει νέα επιτεύγματα. Για παράδειγμα εσχάτως η ΝΑΣΑ έκανε μια αναπάντεχη ανακάλυψη: στο έδαφος του πλανήτη Άρη ενδεχομένως να υπάρχουν χημικά στοιχεία που εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Για πλήρη διερεύνηση των ευρημάτων θα χρειαστούν περισσότερες αναλύσεις καθώς λίγες μέρες νωρίτερα οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι στον Άρη υπάρχει νερό με τη μορφή πάγου.

Σημ. Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ

11/8/08

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΑ ΦΛΟΓΗΤΑ

ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΖΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΤΟΠΟ ΟΠΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΦΛΟΓΗΤΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ